Въздушният център на НАТО е подал сигнал, че малкият учебен самолет

...
Въздушният център на НАТО е подал сигнал, че малкият учебен самолет
Коментари Харесай

НАТО е подала сигнал, че малкият учебен самолет край Свищов е риск

Въздушният център на НАТО е подал сигнал, че дребният образователен аероплан край Свищов съставлява евентуален риск. Това разгласи военният министър в оставка Драгомир Заков за прехванатия и партерен от военновъздушните ни сили през вчерашния ден дребен аероплан у нас. Той прикани да не се омаловажава казусът и разгласи, че всички би трябвало да съблюдават разпоредбите.

" Това е съвсем стандартна процедура, която е и в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното въздушно пространство на НАТО. В този смисъл в него няма по какъв начин да се лети, без да се съблюдават разпоредбите. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Това значи, че самолетът е правил или траектория, или дейности, които центърът в НАТО е възприел като евентуален риск. В този смисъл наложително е повдигането на изтребител, което е с нашите национални сили и по нашите процедури ", уточни Заков.

Българският изтребител е изхвърчал, образно е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор. Самолетът е кацнал на летището в плевенското село Бохот, описа още военният министър.  " Очевидно става дума за тренировъчен полет, явно става дума за неспазване на правилата и надлежно би трябвало да бъдат понесени и последствия ", сподели Заков. По негови думи самолетът е трябвало да има летателен проект и включен транспондер и хората са знаели доста добре това. Заков прикани никой да не назовава обстановката комична. Той прикани всички авиоклубове да са изключително деликатни, изключително в актуалният миг.

Сутринта в четвъртък се разбра за следващ аероплан в рамките на малко повече от месец, който е създал проблеми във въздушното ни пространство. Това се е случило в следобедните часове в сряда, когато са задействани и Военновъздушните ни сили, оповестиха от Министерството на защитата

" Самолетът е летял умерено. Не се е опитвал да се измъкне. Не е имало каквито и да е опити за саботиране на нашата задача във въздуха “, заяви бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобазата в Граф Игнатиево пред бтв.

Самолетът е идентифициран като " Чесна-150 ". Той бе локализиран от наземните средства за противовъздушна защита в региона на град Свищов, на височина 600 метра. Установено бе, че е навлязъл в задействана краткотрайно резервирана зона без полетен проект и без включен код на транспондера.

Задействани са били изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като лидерът на дежурната двойка излетя в 17.53 часа. Самолетът-нарушител бе прихванат, като в 18:03 часа с него бе открит образен контакт още веднъж на височина 600 метра. Екипажът го разпознава като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По откритите процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до прекъсване на мотора и намесата на наземните органи. На земята бе открита самоличността на водача на дребния аероплан.

В сполучливо изпълнената задача по защита и защита на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна защита на НАТО взеха присъединяване част от най-младите летци на аероплан МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.

БТВ съобщи от летището в Бохот, че самолетът е образователен и не е нарушил никакви правила, благосъстоятелност е на летището, което е частно. Собственикът на летището разяснява пред БТВ, че " обстановката е комична ".

По Нова тв ръководителят на школата за летци в Бохот пък изясни, че самият той е пилотирал дребния аероплан, че е бил прехванат от МиГ-29 на българските Военновъздушни сили, а на земята е бил задържан за 24 часа от Министерство на вътрешните работи и сутринта е напуснал ареста. Той описа, че е изхвърчал, с цел да ревизира за какво не работи радиовръзката на самолета, която му е наложително нужна за образование на летците. Тогава внезапно са се появили мигове, които са го прехванали. 

Той недоумява за какво Военновъздушни сили са се държали по този начин, откакто той не е направил нищо неправилно, не е летял в неразрешена зона, направил е всичко по процедури. По думите му самите водачи са се държали доста професионално и са си свършили работата, като са му дали знак какво тъкмо да направи.

" Ние сме изпълнили всичко по разпоредбите. Не е имало каквито и да е проблеми. Не е имало нападателно държание от страна на водача на дребния аероплан ", разгласи шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев. Той изясни, че са получили задача по-отвисоко и щом това е направено, то значи решението е вярно. По думите на генерала в тази ситуация не става дума за каквото и да е тестване на натовското въздушно пространство.  

" СЕГА " напомня, че преди към месец малък аероплан наруши въздушното пространство на 7 страни и кацна на частно летище край Търговище. Все още обаче следствието не е открило водачът на самолета и задачата на полета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР